Klik dan lihat

Friday, February 19, 2010

Apa itu diskriminasi yang difikirkan oleh SIS.

Ini diskriminasi ke?

Tindakan Jabatan Penjara merotan tiga perempuan Islam atas kesalahan mengadakan persetubuhan haram dianggap satu diskriminasi terhadap wanita.

Sisters in Islam (SIS) mendakwa tindakan merotan itu mencabuli hak sama rata dan tiada diskriminasi yang dijamin oleh perlembagaan kerana wanita tidak boleh disebat menurut Seksyen 289, Akta Kanun Jenayah.

Dalam kenyataan akhbarnya, Pengarah Eksekutif SIS Hamidah Marican berkata memandangkan beberapa isu syariah berhubung perlaksanaan hukuman seperti kes Kartika Sari Dewi Shukarnor yang masih belum selesai, tindakan kerajaan itu dipertikaikan.

“Dengan melaksanakan hukuman itu, secara tidak langsung, ia menggambarkan kerajaan cuba menyembunyikan layanan tidak adil dan memalukan ini daripada pengetahuan umum, katanya

Semalam, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengumumkan tiga pesalah wanita itu bersama empat lagi pesalah lelaki dihukum sebat mengikut Seksyen 23(2) Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997 (Persetubuhan Haram).

Yang Ini bukan diskriminasi ke? kalau diskriminasi kenapa sis tak menyalak..Ada Lagi yang lebih teruk Tapi tak mahu siarkan sebab masalah Moral yang melampau dan memalukan melayu sebagai islam.

Rasanya yang nie lagi mencabuli hak kewanitaan.Wanita bukan Objek seks semata-mata.Wanita dimuliakan di dalam islam bukan semata-mata untuk dibogelkan.

Wanita lambang keibuan.Ibu yang menjaga dan membela setiap manusia.Ibu yang menjadi asas kehidupan.

AYUH SIS JANGAN LIHAT ISLAM ITU SEBAGAI KELEMAHAN TETAPI SEBAGAI PENGAJARAN YANG BERGUNA DALAM MEMBENTUK KEPERIBADIAN MANUSIA YANG DIGELAR KHALIFAH

AYUH ZAID IBRAHIM TERUSKAN DENGAN SIKAP KEBODOHAN KAMU TU..KENA DEKAT BATANG HIDUNG SENDIRI NANTI BARU TAHU BAIKNYA HUKUMAN SEBAT TUU..

Apa yang menjadi masalah ialah ramai umat Islam hari ini yang sudah terpisah dengan pengamalan syariat Islam sehingga merasa cukup asing dan melihat hukum syariah dengan penuh prejudis dan kecurigaan, sedangkan mereka tidak mempunyai kefahaman yang mendalam berkenaan ilmu tersebut. Apatah lagi apabila MASYARAKAT YANG MENGAKU ISLAM yang juga cuba menilai hukum ini dengan keilmuan sifar, secara tidak beradab mencela dan menghina hukum Islam. Wallahua'lam.

2 comments:

  1. SIS dah tak betul...semua bagi mereka perlu ikut logik...logik akal bukan logik akidah....

    ReplyDelete
  2. SIS dinaungi oleh org yg buta agama tetapi berpendidikan tinggi..tu yg buat mereka berani..

    ReplyDelete