Klik dan lihat

Monday, January 17, 2011

Tidak boleh sebut perkataan Paria

Saya tidak faham kenapa perkataan paria tidak boleh disebut di Malaysia. Adakah perkataan paria itu terlalu sensitif sehinggakan tidak boleh disebut langsung. Jika perkataan paria itu terlalu sensitif maka saya berpendapat ada baiknya perkataan paria itu dibuang dari kamus dewan bahasa dan pustaka. Ada baiknya kita nafikan kewujudan perkataan paria dari kamus hidup orang Malaysia. Adakah penyelesaian cara begitu yang terbaik ?

Kaum India di Malaysia sepatutnya tidak terikut-ikut dengan rentak tari zaman nomad yang kurang berakal. Saya percaya kaum India di Malaysia begitu terpelajar dan berfikiran positif. Kita perlu sedar bahawa sejarah tidak dapat dipadamkan dalam lingkungan hidup yang terkehadapan kerana sejarah adalah peristiwa silam yang amat berguna dan menjadi kenangan sehingga akhir zaman.

Jangan marah apabila orang lain sebut perkataan paria. Marah jika orang kaitkan paria dengan kaum india di Malaysia. Kami rakyat Malaysia faham, orang India begitu takut dengan kaitan paria. Kami yakin orang India di Malaysia tidak berfahaman kuno sebegitu. Manusia semua sama. Jika keadaan darurat seperti memerlukan penderma darah, tiada perbezaan antara paria dan kasta yang lain. Masing-masing memerlukan antara satu sama lain. Jika ditoreh sehingga keluar darah dari badan kita, tiada beza darah melayu, cina mahupun india. Yang membezakan antara sesama manusia adalah akal dan perbuatan kita.

1 comment:

  1. salam hon link /banner
    http://wicararumi.blogspot.com

    ReplyDelete