Klik dan lihat

Wednesday, February 2, 2011

Ikhwanul Muslimin Mesir kebangkitan politik islam

Ikhwanul Muslimin adalah satu gerakan Islam yang mengajak dan menuntut agar tertegaknya syariat Allah, hidup di bawah naungan Islam, seperti yang diturunkan Allah kepada Rasulullah SAW , dan diserukan oleh para salafus-soleh, bekerja denganNYA dan untukNYA, keyakinan yang bersih yang berakar teguh dalam hati, pemahaman yang benar yang akal dan fikrah, syariah yang mengatur al-jawarih (anggota tubuh), perilaku dan politik. Kini, gerakan Ikhwanul Muslimin tersebar ke seluruh dunia.

Pengasas Ikhwanul Muslimin adalah Imam Hassan Al-Banna yang dibunuh kerana membawa Islam. Meskipun beliau hanyalah seorang tukang jam, seorang guru dan seorang mujahid. Imam Hassan Al-Banna dilahirkan pada 14 Oktober 1906 di Mahmudiyah, Mesir. Beliau merupakan anak sulung daripada 8 adik beradik kepada pasangan Ahmad bin Abd Rahman Al-Banna, seorang tukang jam dan Puan Fudhla seorang wanita yang pintar, peka, mahir dalam pengurusan rumah tangga serta tegas dan mempunyai kekuatan kehendak yang diwarisi Imam Hassan Al-Banna .

Bapa Imam Hassan Al-Banna merupakan ulama sunni berguru dengan Muhammad Abduh juga penyusun hadis imam 4 serta penulis buku hadis. Beliau mempunyai banyak koleksi kitab-kitab dan buku-buku dan sering bermusyawarah dengan ulama’ dan cendekiawan.

Kematian As-syahid Imam Hassan Al-Bana ditangan pemerintah nampaknya tidak sia-sia, begitu teguh janji-janji Allah.

Ikhwanul Muslimin sekarang berusaha untuk mengusir seorang zalim pro-Amerika di Mesir, walaupun ada para pakar AS yang telah bersorak langkah sebagai keuntungan bagi kebebasan. Para blogger mereka menghentam sesiapa yang menyokong agenda Ikhwanul Muslim dan melabelkan sebagai berbahaya.

Ikhwanul Muslimin sedang dalam perbincangan dengan pemimpin pembangkang Mohamed ElBaradei untuk membentuk sebuah kerajaan perpaduan untuk menggantikan rejim yang diserang iaitu Presiden Mesir Hosni Mubarak, sekutu AS.

Sebuah gerakan jihad di seluruh dunia yang berpusat di Kaherah - sebagai kekuatan pro-demokrasi yang telah "berani berkempen melawan kerajaan dan bagi masyarakat miskin,"

Pada tahun 2007, Ikhwanul menyusun platform parti di bawah bendera "Islam adalah penyelesaian." Ia dipanggil untuk mendirikan dewan dipilih undemocratically ulama dengan kuasa untuk memveto setiap undang-undang yang disahkan oleh Parlimen Mesir dan diluluskan oleh presiden yang tidak serasi dengan undang-undang Islam.

Pemimpin spiritual Ikhwanul Muslimin, Sheik Yusuf al-Qaradawi, telah berpendapat bahawa sekularisme "adalah ateisme dan penolakan terhadap Islam," dan kerana itu "benar-benar murtad." Dia bersumpah Persaudaraan akan "menawan Amerika" dan telah dilarang memasuki AS kerana fatwanya yang menyeru pembunuhan tentera Amerika.

No comments:

Post a Comment