Klik dan lihat

Wednesday, April 20, 2011

Peguam SPRM Nyatakan Dana Awam Disalurkan kepada DAP


KUALA LUMPUR - Saksi ke 36 Suruhanjaya Diraja Inkuiri Kematian Teoh Beng Hock, Lee Wye Wing, diminta mengemukakan resit berkaitan tuntutan yang dibuat terhadap kerja-kerja yang dilaksanakan oleh syarikatnya kepada Suruhanjaya esok.
Permohonan ini dinyatakan sendiri oleh Peguam wakil SPRM, Dato Seri Muhammad Shafee Abdullah ketika dia menyoal saksi yang mengaku telah berjumpa Teoh Beng Hock pada malam 16 Julai 2009.

Wye Wing, 52 yang merupakan seorang ahli perniagaan, memaklumkan kepada Suruhanjaya bahawa syarikatnya melakukan kerja-kerja membabitkan kontrak yang diberi kepada syarikat kontraktor kelas F.Ini termasuk melakukan kerja-kerja bagi tuntutan yang dibuat atas nama Fizami Construction.

Lee turut memaklumkan mahkamah hari ini bahawa sumber kewangan DAP Serdang Aman digunakan sebagai pendahuluan bagi projek kerajaan sebelum diganti semula dengan bayaran hasil tuntutan daripada peruntukan DUN.
Shafee pada mulanya memberitahu Suruhanjaya bahawa, terdapat projek yang dilaksanakan oleh Lee sebenarnya adalah projek 'ali baba' dimana ia pada asalnya adalah untuk kontraktor bumiputera sahaja.
Lee mengakui perkara tersebut dan tahu bahawa perbuatan tersebut menyalahi arahan perbendaharaan dan menyatakan bahawa Teoh mungkin tahu mengenai perkara tersebut.
"Kamu diminta oleh pegawai penyiasat SPRM untuk mengemukakan dokumen berbentuk resit tuntutan RM 379.15 yg dibayar kepada DAP Serdang Aman, boleh kamu tunjukkan pada Suruhanjaya?" tanya Shafee.

" Beri saya masa untuk semak dengan akauntan saya dahulu," jawab Lee.
Shafee turut menyatakan bahawa 30 hingga 70 peratus tuntutan yang dibuat disalurkan kepada tabung parti politik dimana ianya adalah satu perkara yang tidak patut apabila wang kerajaan disalurkan untuk dana parti politik.

Pengerusi Suruhanjaya, Tan Sri James Foong pada mulanya mempersoalkan tujuan Shafee yang dilihat seolah mahu Suruhanjaya melakukan kerja untuk SPRM dengan menyiasat mengenai wang peruntukan tersebut.

Bagaimanapun Foong bersetuju dengan permohonan tersebut.
Dokumen yang diemel kepada Teoh berkenaan invois program/projek ditunjukkan kepada Lee, namun Lee menyatakan bahawa dokumen tersebut bukan darinya kerana terdapat perbezaan pada kepala surat yang digunakan, saiz dan bentuk tulisan.

* Terdahulu, pada sesi pagi, Lee maklumkan pada Suruhanjaya bahawa dia ada bertemu Teoh pada malam 16 Julai 2009 dimana menurutnyan Teoh lebih banyak berdiam dan seolah sedang berfikir.
"Kami dilarang bercakap, tetapi Teoh ada menyuarakan rasa kirang senang bila laptopnya diambil,"
"Saya agak dia mungkin tertekan seperti saya apabila disoal pegawai SPRM," kata Lee.
Lee setuju bahawa pada malam 16 Julai, keadaan pejabat SPRM Selangor adalah sunyi dan tiada suara seperti orang didera. Malah dia menyatakan saksi turut bergerak bebas di pejabat tersebut.

No comments:

Post a Comment