Klik dan lihat

Saturday, April 30, 2011

PKR sudah Senget.


Pelbagai persoalan timbul difikiran apabila melihat kelakuan tidak cerdik penyokong PKR yang dilihat agak biadap dan memalukan. Perkara itu berlaku semasa proses sumpah laknat yang dilakukan oleh 'Datuk Trio'. Penyokong PKR gagal menghayati islam. Islam mengajar kita supaya beradab di dalam Masjid bukannya terpekik dan terlolong macam orang gila.

Kedengaran penyokong PKR melaung-laungkan amar makruf nahi mungkar tetapi agak menjengkelkan jika dilihat cara-cara mereka itu. Perkara ini mengingatkan kita kepada peristiwa penahanan beberapa ahli PKR oleh SPRM berkaitan rasuah pasir di Selangor. Keadaan kecoh berlaku apabila sesuatu berlaku ke atas mereka seolah-olah mereka itu Malaikat yakni tidak akan melakukan sebarang dosa sekalipun.

Apa motif dan kebaikan yang mereka akan dapat jika terus mempolitikkan semua isu, semua tohmahan yang dilemparkan ke atas mereka pasti Umno akan dipersalahkan. Mungkin corak itu sesuai untuk orang yang berfikiran sampah tetapi ianya pasti akan diperhalusi oleh orang yang berfikir secara matang dan tidak beremosi.

Hukum berkaitan sumpah laknat terus dipolitikkan walhal sepatutnya perkara seperti itu dibincang dan disepakati dengan cara baik oleh tokoh agamawan-agamawan negara, agar islam tidak dilihat lemah dan berpecah belah. Kita tidak mahu hukum disandarkan kepada kepentingan peribadi dan juga parti tetapi kita mahu hukum berdasarkan Hadis dan Al-Quran dan ianya di fatwakan oleh pihak yang berkelayakan bukannya guru agama yang pro sesuatu pihak dan bertaklid buta. Jika keadaan begitu terus dibiarkan, umat islam akan terus keliru dan akan wujud salah faham yang lebih dasyat.

Umat islam akan terus lemah kerana adanya sampah sarap yang senang dikotori dengan segala kekotoran. Umat islam akan terus tenggelam jika pemimpin islam terus mencari kesalahan orang lain demi kelangsungan peribadi mereka. Umat islam akan terus hancur jika perumpamaan ini terus berlaku iaitu 'kuman diseberang laut nampak tetapi bangkai gajah dihadapan mata tidak nampak'

Amat memalukan lagi apabila seorang agamawan yang bergelar guru agama memberi nasihat berdasarkan andaian bahawa orang yang dinasihati itu hina dan menggunakan ayat-ayat Al-Quran untuk merubah persepsi demi keuntungan pemimpin mereka. Agamawan yang bijak adalah seorang yang teliti dan merujuk sumber yang sahih tanpa pengaruh kepentingan politik dan emosi.

No comments:

Post a Comment