Klik dan lihat

Monday, April 4, 2011

Rasuah: ADUN Lenggeng didapati bersalah, pihak pembelaan kemuka rayuan ke Mahkamah Tinggi.


Seremban - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lenggeng, Negeri Sembilan, YB Mustafa Salim, 53 tahun, dijatuhkan hukuman penjara selama 3 tahun bermula daripada 1 April 2011 lepas, dan denda sebanyak RM20,000.00, atau penjara selama 12 bulan sekiranya gagal membayar denda.

Beliau telah didapati bersalah pada 5 Mac 2011 lalu kerana menerima suapan RM2,000 daripada seorang kontraktor bertujuan mengeluarkan surat sokongan berkaitan dengan projek pasir, lebih dua tahun lalu.

Mahkamah Sesyen Jenayah di sini, hari ini mendapati ADUN Barisan Nasional itu bersalah terhadap dua tuduhan menerima suapan daripada seorang kontraktor, M.Manimaran untuk tujuan itu.

Tertuduh didakwa di bawah Seksyen 10(a)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997,menerima wang suapan di sebuah restoran di Mantin pada 31 Ogos 2008 yang lalu.Mahkamah, setelah mendengar hujah daripada pihak pendakwaan dan peguambela, telah membuat keputusan untuk menjatuhkan hukuman tersebut.

Di dalam penghakimannya, hakim telah menyatakan bahawa kesalahan rasuah adalah kesalahan yang serius kerana ianya melibatkan kepentingan awam, lebih-lebih lagi tertuduh merupakan seorang wakil rakyat yang memegang amanah serta kepercayaanrakyat. Tambahnya lagi, memandangkan kesalahan rasuah adalah suatu kesalahan yang serius, hukuman yang berbentuk punitif adalah sesuai agar menjadi teladan dan pengajaran kepada masyarakat.

Walau bagaimanapun, pihak peguambela tertuduh meminta agar perlaksanaan hukuman penjara tersebut ditangguhkan kerana pihak pembelaan ingin mengemukakan rayuan terhadap keputusan hakim ke Mahkamah Tinggi. Mahkamah membenarkan permohonan tersebut, dan wang jaminan ditingkatkan kepada RM10,000.00 sementara menunggu perbicaraan rayuan kes ini di Mahkamah Tinggi.

Penghakiman telah dijalankan oleh Hakim Mahkamah Majistret Jenayah 1, Yang Arif Tuan Azman bin Jantan, manakala tertuduh telah diwakili oleh dua orang peguambela,iaitu Datuk Taqiyuddin bin Yahya dan Feisal bin Mustapha. Pihak pendakwaan pula diwakili oleh Timbalan Pendakwaraya Kevin Anthony Morais dan Fieza Fazlin.

No comments:

Post a Comment