Klik dan lihat

Saturday, April 23, 2011

RCI: 20 Kertas Siasatan Dibuka Terhadap Kekasaran Pegawai SPRM


KUALA LUMPUR - Ketua Jabatan Siasatan Jenayah IPD Shah Alam, Deputy Superitendan, Kamaruddin Ismail memaklumkan Suruhanjaya bahawa terdapat 20 Kertas Siasatan yang di buka sejak tahun 2005 membabitkan laporan terhadap kekasaran oleh Pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Selangor.

Kamarudin memberitahu Suruhanjaya bahawa kesemua kertas siasatan yang dibuka membabitkan lebih 20 laporan polis yang dibuat dari 25 Mac 2005 hingga 18 Julai 2009.

"Kesemua laporan yang dibuat sehingga laporan terakhir oleh Tan Boon Hwa ini telah di kumpul dan dikemukakan dalam satu laporan Overview yang dibuat.

"Saya dimaklumkan pegawai penyiasat sukar mendapat kerjasama pihak SPRM, menyebabkan siasatan tergantung. Bagaimanapun selepas ketua saya menghubungi Ketua Pesuruhjaya SPRM, kami mendapat kerjasama", jelas Kamaruddin ketika menjawab soalan peguam pengendali Awang Armadajaya Awang Mahmud.

Kamaruddin mengakui bahawa pernah terjadi dimana tiada kerjasama yang diberikan oleh pegawai SPRM Selangor dalam siasatan yang dijalakann dimana ada pegawai yang tidak hadir bila dipanggil serta ada yang minta pegawai penyiasat datang ke pejabat SPRM untuk dirakam percakapan.

Menurut saksi ini, daripada keseluruhan laporan yang diterima oleh pihak polis, 13 daripadanya membabitkan aduan terhadap Ashraf.

Bagaimanapun Kamaruddin bersetuju dengan peguam mewakili SPRM, Dato' Seri Muhammad Shafee Abdullah bahawa kesemua 19 aduan terhadap pegawai SPRM dibuat oleh individu yang menjadi suspek dan hanya Tan Boon Hwa sahaja saksi yang membuat laporan.

Wakil Majlis Peguam, Cheow Wee menyatakan 15 daripada 20 aduan tersebut mempunyai laporan perubatan dimana menyatakan terdapat kerosakan pada tisu lembut pengadu.

Pada masa sama Kamaruddin turut memaklumkan bahawa kebanyakan kes masih berstatus NFA (No Further Action), kerana faktor saksi menarik balik aduan, tidak dapat pastikan suspek atau tidak berminat meneruskan siasatan.

"Setuju atau tidak bahawa ada report yg dibuat terhadap polis oleh suspek untuk 'menidakkan' kesalahan yg dibuatnya?

"Setuju jika saya nyatakan aduan sebegini biasanya dibuat oleh suspek sebagai satu teknik untuk menimbulkan dakwaan kepada agensi penguatkuasaan untuk menidakkan apa yg telah dia (suspek) lakukan,?" tanya Shafee ketika meminta pendapat Kamaruddin yang telah berkhidmat dengan PDRM selama 28 tahun.


Kamaruddin turut bersetuju bahawa berdasarkan siasatan pihak polis sehingga kini tiada satu kes pun yang mendapati pegawai SPRM bersalah kerana mencederakan orang.

No comments:

Post a Comment