Klik dan lihat

Saturday, April 23, 2011

RCI ; Teoh menjadi perantara antara kontraktor dan Ean


KUALA LUMPUR: Mendiang Teoh Beng Hock adalah perantara yang menjadi orang hubungan antara kontraktor dan ADUN Seri Kembangan, Ean Yong. Ini diakui sendiri oleh ahli perniagaan dan juga kontraktor yang memberi keterangan dalam sidang Suruhanjaya Diraja Inkuiri
Kematian Teoh Beng Hock di Kompleks Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur, hari ini.

Lee Wye Wing, 52, saksi ke 36 Suruhanjaya ketika menjawab kpd soalan peguam wakil SPRM, Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah menyatakan setiap sebut harga daripada syarikatnya atau syarikat bumiputera yg digunakannya akan dirujuk kepada Teoh dahulu sebelum dipersetujui oleh YB Ean Yong.

" Salinan 'soft copy' sebut harga di emel kpd Teoh, utk disemak bagi sebarang pindaan, dan harga akan ditentukan oleh YB Ean sendiri" kata Lee ketika Shafee menyatakan dia dan Teoh ada berbincang bagi menentukan harga setiap program/projek yang dipohon. " Surat asal yang telah ditandatangani pemilik syarikat akan dihantar sendiri dalam bentuk 'hard copy' kepada YB" maklum Lee. Lee bagaimanapun menafikan bahawa syarikatnya turut dibiayai oleh entiti DAP dan turut menggunakan syarikat bumiputera untuk memperoleh program/projek bagi kontraktor Kelas F.

Shafee menyatakan beberapa fakta yang mengaitkan Lee dan ADUN tersebut antaranya, bagi projek/program membabitkan syarikat bumiputera,dia turut mendapatkan bantuan pendahuluan drpd ahli DAP. Lee turut setuju apabila Shafee mencadangkan isterinya serta anak saudaranya, Lee Khee Heong (yang mempunyai hubungan dengan pemimpin tertinggi DAP) dalam memainkan peranan yang sama dan pemilik syarikat bumiputera tidak tahu mengenai projek/prog yg dijalankan oleh syarikat mereka krn dia yg mengawal akaun syarikat- syarikat tersebut.

Shafee turut mencadangkan bahawa Teoh tahu syarikat bumiputera digunakan oleh Lee dan DAP dan perkara tersebut membuatkan dia menjadi risau. Lee menyatakan bahawa tuntutan bayaran yang disalurkan kepada DAP Serdang Aman tersebut adalah bayaran balik kepada pendahuluan yang diberikan parti politik tersebut. Dia bagaimanapun tidak menafikan dan setuju bahawa kebanyakkan kontrak diberikan kepada syarikatnya, begitu juga projek kecil yang diperolehi dengan menggunakan syarikat bumiputera.

Pengerusi Suruhanjaya, Tan Sri James Foong turut mengumumkan bahawa Suruhanjaya telah menerima surat daripada Perdana Menteri dan mendapat perkenan Yang Di Pertuan Agong untuk dilanjutkan bagi tempoh dua bulan lagi sehingga Jun 2011.

No comments:

Post a Comment