Klik dan lihat

Tuesday, May 17, 2011

Liwat: Apabila Fakta dikatakan fitnah.


Di dalam bidang kuasa common law, prima facie menandakan bukti (melainkan dipatahkan) adalah cukup untuk membuktikan satu saranan atau fakta tertentu .

Kebanyakan prosiding atau tindakan undang-undang memerlukan satu kes prima facie untuk wujud, yang mana saranan berikutnya akan mula untuk menguji bukti berkenaan, dan mencipta satu keputusan.

Alibi bahasa mudahnya adalah bukti atau keterangan (bahawa seseorang yang dituduh itu) berada di tempat lain ketika berlaku sesuatu perbuatan jenayah. Perkara ini pasti akan menjadi perhatian orang ramai kerana kita ingin sentiasa mengikuti perkembangan isu ini dengan sendiri tanpa mendengar dari mulut sampah sarap tetapi mengikut pertimbangan akal yang waras.

Alhamdulillah, kes liwat Anwar sudah ke peringkat membela diri. Akhirnya kes ini dapat diketahui kesudahannya dan berjaya menyelamatkan umat manusia daripada terus membuat hujahan liar dan spekulasi sampah dimana yang terlibat dalam menyebar kata-kata sampah itu terdiri daripada tokoh-tokoh agama yang jahil dalam undang-undang tetapi berlagak wira semata-mata mengikut dorongan syaitan dalam berpandangan.

Yang salah tetap salah yang benar tetap benar walau apa pun hujahan yang diberi. Tiada kompromi dalam soal liwat. Liwat adalah perbuatan terkutuk yang hina dan sampah segala sampah sarap.

5 comments:

 1. jika betul anwar sebagai peliwat apa yg saudara dapat?..gembira?.

  tapi kalau memang anwar difitnah maka saudara juga tidak terlepas dari memfitnah beliau dan dosa org yg memfitnah lebih teruk dari dosa membunuh saudara islam..di akhirat kelak saudara tentu tidak terlepas dari balasan Allah..jadi nasihat saya lebih baik saudara berdiam diri jika tidak tahu mana benar dan mana yg salah supaya saudara selamat di dunia dan akhirat..

  “Sesungguhnya orang-orang yang suka menghebah (menyiarkan) tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat.” (Surah an-Nûr:19)

  ReplyDelete
 2. Anon..saya gembira kerana hilangnya orang politik yang jijik dan hina dari persada politik tanah air..

  Prima facie bukan fitnah, harap maklum yaa..

  orang yang meliwat dan berzina bukan dari golongan orang yang beriman..maka saya kira ayat yg diberi tidak releven dengan isu ini

  ReplyDelete
 3. hakim bagi peluang untuk anwar bela diri pun dia kata hakim tak telus lagi..bodohnya penyokong PR nie..

  sepatutnya dia bersyukur kerana diberi peluang untuk bela diri bukannya mempolitikkan isu tersebut..

  ReplyDelete
 4. Sepatutnya jatuhkan hukuman terus tak payah kasi peluang bela diri..memang dasar tak kenang jasa..

  ReplyDelete
 5. Rakaman cctv menunjukkan anwar berada ditempat kejadian tetapi nurul izzah kata masa tu bapaknya ada dirumah..memang dasar penipu..

  dah laa bapak penipu..anak pun jadi penipu

  ReplyDelete